maandag 5 oktober 2015

Een bewogen jaar

Ok chaps, het is nu een jaar geleden dat ik de landvasten in Nieuwpoort heb gelost.
Een bewogen en letterlijk een beweeglijk jaar. Er is altijd de deining van de zee onder de kiel, maar ook de steeds veranderlijke horizonten, nieuwe havens en eilanden, de oversteek van de golf van Biscaye, Canarische eilanden tot de Kaapverdische, de transat tot Tobago, de Windward Caribbean eilanden tot Guadeloupe en terug tot Piratesbay Tobago. Er staat zo een slordige 6000 mijl op het log.
Het was een jaar van uitersten, windstille oppervlakten op een slome deining tot nachten waar de patatten de kuip inrolden, kruisdeiningen en steile brekers, kompleet dichtgereefde zeilgarderobe, vermoeidheid, tussen de eilanden, de windstoten, later de 'ondes tropicales': bakken regen uit de lucht en windstoten tot 40 knopen, de genuafurler voor de wip... maar dan ook de prachtige stabiele omstandigheden waar Cathy, de automatische piloot, duizenden mijlen de boot op koers hield.
In dit jaar onderging ik ook periodes van zwarte eenzaamheid, holle nachten, mental disjuncture, verzwolgen geraken in doemscenario's, tekort aan intimiteit, en andere tijden bewandelde ik het aards paradijs in mooi gezelschap, de voeten in glashelder water met daarboven het gewelf van de jungle, of zweefden we op een blauwe magnifieke deining alsof alles vanzelf ging. 
Piratesbay na een Atlantische oversteek, een groene verwelkoming en verwondering.
Dagen die elke keer een verrassing inhielden, en vooral het goede gezelschap van andere zeilers, de solidariteit en de hulp, hun ervaring en verhalen, de ambiance, mooie mensen die een keuze maakten en de wereld afzeilen. Mensen die uit hun angstkader treden en iets DOEN.

Mocht ik de tijd terugzetten dan zou ik zeker vroeger vertrekken, juni ipv september, de wind zit beter, meer noordelijk, je hebt meer tijd om Europese havens te bezoeken (Porto, Lissabon,...) nu was het een strijd tegen de najaarsdepressies. Je wilt zo snel mogelijk in de range van de anticycloon der Azoren geraken. De weersomstandigheden maakten dan toch dat we met verschillende boten hetzelfde traject afzeilden, tot ver in het Caribisch gebied. Dat schepte een goede band.

Voor zij die een oceaanreis plannen volgende (persoonlijke) tips:
Een jaar voor je vertrekt zou je schip al klaar moeten zijn,
Hou het eenvoudig opdat je zelf zoveel mogelijk controle hebt over de materie. Hoeveel yachties heb ik niet ontmoet met elektrische problemen, bijvoorbeeld automatische piloten die het niet meer doen wegens een slecht contact. Opteer voor een windvaan.
Het schip zal veel voor anker liggen en energie krijg je van de zon, dus investeer in zonnepanelen en een windgenerator die tijdens het zeilen de batterijen oplaadt.
Ik kan zo doorgaan en nog zoveel meer schrijven, maar je steekt veel op tijdens de reis door ervaringen te delen met andere zeilers. Het voornaamste is de kogel door de kerk krijgen om te vertrekken, veel zaken lossen zichzelf op tijdens de reis.
Zullen we er nog een jaartje aanbreien? En na St Maarten koers west of oost?








Geen opmerkingen:

Een reactie posten