donderdag 9 oktober 2014

Proloog

Right chaps, this is pacific wave frm Lacoruna.
Eerst een stukje proloog; wat zet je aan om met een zeilboot het ruime sop te kiezen, een nomansland in, weg van de comfortzone, en dan nog verantwoordelijk zijn voor eigen beslissingen zonder je te kunnen wegsteken achter een paraplu?
De eerste roots zijn te vinden in de verhalen van Captain Caracas uit de Vlaamse Filmkes. De aanblik van opbollende zeilen, die zeilende kathedralen deden ons al dromen van verre eilanden, vreemde mensen nog ver van beschaving. Zo inspireerde dit alles tot het maken van kleine galjoentjes; een houten plank met aangezaagde punt, een stukje lood als kiel en twee of drie mastjes met plastic zeiltjes en we waren al op wereldreis. In een later stadium werden dit al heuse kleine zeilscheepjes die we uittesten op de ringvaart (in wording) rond Gent. Een van die scheepjes is zelfs uitgetest op zee met spi, en met langdurige aflandige wind launched in Nieuwpoort. Na enkele maanden kreeg ik bericht, een sierlijk geschreven brief, van een zekere mr. Downing, writer/photographer, dat "While I was huntig ducs, I found your boat in good condition ashore on Pewitt Island" (boven de Thamesmonding). Zo was er nog een tweemastertje, met toplichtje en soldaatje als boegbeeld, aan de Noordzee overgelaten. Volgens berekeningen moet hij in Noorwegen zijn toegekomen.
Vakantie in de zomer was praktisch altijd in Nieuwpoort, van vliegers oplaten op het strand, tot palingen en loempen vissen in de geul, de stap naar de Bloso zeilschool was rap gezet, na drie dagen initiatie gingen we op zee en daar is de spuit zeewater in het bloed terechtgekomen. Een virus opgedaan dat je nooit meer loslaat; moeder zei: "Had ik dat geweten, ik ging jullie nooit zeilkamp laten volgen, want sindsdien had ik jullie niet meer onder controle!"...
Het kwaad was geschied, eindelijk iets waar de passie bloeit. De uren dat we opgesloten in de studeerkamer verondersteld werden ons te verdiepen in logaritmen draaiden uit op het verslinden van reportages en boeken over worldseacruising, Bernard Moitessier, Alain Colas, Dumas, reizen van Captain Cook, enzovoort... de droom begint vorm te krijgen.
Word vervolgd  frm pacific wave dond 14.30 pm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten