dinsdag 15 maart 2016

Barbuda

Barbuda heeft een hallucinant, adembenemend wit strand van meer dan 10 km lang, en dit nog van god en klein Pierke verlaten. Is dit enfin de Pacific? Wat bevreemdend is dat je bij de approach van een nieuw eiland de silhouetten van bergen waarneemt, maar in dit geval, en voor de eerste keer in het Caribisch gebied, was het de confrontatie met een plat eiland. Geen huizen te zien, geen mens te bespeuren, a lost world? 

Slechts een paar jachten voor anker. Als je je bijbootje over het maagdelijke strand trekt dan kom je in een grote lagune die je kan overvaren naar het enige "stadje" Codrington. Maar de zware, dreunende rollers op het strand zouden er een kamikazeavontuur van maken, dus zagen we geen kans om met het bijbootje naar de bewoonde wereld te varen, tenandere, we moesten ons nog uitklaren om naar het volgende eiland te zeilen.
Toch een pikant verhaaltje: Codrington is genaamd naar de gouverneur Codrington die hier eind 17de eeuw  een schrikbewind op het eiland hield. Hij lokte met vuren op het strand zeilschepen die dan vastliepen op het rif en geplunderd werden. Erger, hij kweekte met de slaven om aan rasveredeling te doen. Zo kon je slaven kopen met stamboom. Vele inwoners hebben hier dan ook als familienaam Codrington   

De administratie-calvarieberg aflopen. We zeilden terug naar Cocoabay omdat daar de deining minder was en we daar aan wal konden. Met andere zeilers huurden we een taxi die ons naar Codrington bracht om de paperassen en clearence in orde te brengen. De administratie-tragedie verdwijnt in het niet als achter de balie deze intelligente glimlachende jongedame de nodige stempels in de paspoorten print. 
Cocoa Bay met rustiger water en waar we wel het strand op kunnen. Voor anker gaan mocht je niet overal, hier was een territorium afgebakend voor een exclusief publiek. Princes Diana zou hier nog verbleven hebben. Zagen we Diana Ross pootje baden, Sean Connery met een kayak langs onze boot schuiven, Brad Pitt op een luchtmatras dobberen...enfin, we waren elkaars gelijken in dit onverdorven oord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten