donderdag 1 januari 2015

Sines,Algarve


1 november:
De wind zit uit de noordhoek, de zon staat scherp in een blauwe lucht, de genua wordt uitgeboomd, grootzeil aan de andere kant opengezet. De zee is diepblauw en met een aanschietende zeegang begint de Pacific Wave vaart te lopen, Cathy, de automatische windpiloot wordt bijgetuned en we zijn voor een hoop zeemijlen op ons gemak.

Bij zonsondergang varen we de Tage-monding voorbij, in de verte fel verlicht door de stad Lissabon. We laten de stad links liggen, spijtig, maar het is profiteren van de wind en we moeten zuidwaarts, en binnen enkele dagen zou het gaan stormen.

Met een dikke 6 knopen varen we middernacht de final approach naar Sines. Weerom een vreemde grote haven binnenvaren in de duisternis. Maar je wordt dat gewoon, de pilot erbij met grondplan en de beschrijving van de gevaren. Je probeert je de voornaamste bakens en havenmuren in te prenten, en dan zie je de grote kerstboom dichter en dichter komen. Waar is de rode en groene toren? De hoge zeegang maakt het nog spannender, achter de havenmuur zie je een zwart gedrocht van een olietanker wegschuiven naar buiten, shit, ok, daar lopen we achterdoor, nu in de bescherming van de buitenmuren. We zijn nog maar net binnen of de twee toplichten van een oplopend vrachtschip zoeken mij als een vette prooi. Dan maar naar ondiep water, hier ben ik geruster. Het is nog zoeken naar het kleine binnenhaventje, er liggen een hele hoop jachten voor anker, maar een lege steiger brengt soelaas. Meertouwen vast en de nest in.

Sines is een petroleumhaven, groot en alles overheersend, maar eenmaal de oude stad in waan je je weer in de tijd  van Vasco Da Gama, dit is zijn geboortestad tenandere.
Het is weer een tijd van wachten op de goede wind, de meertouwen moesten extra bijgelegd want een voorbijtrekkende depressie maakte het stormachtig, kil met de nodige regen. Maar onder de jachties blijft het warm, discuteren over het weer, horrorstories die je liever niet hoort, routes te varen, enzovoort...

Op naar de volgende, it's still a long way to sail...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten