maandag 21 november 2016

English channel,Dover straight.

Tijdens de rustige tijd op de Scilly's bleef het toch de vinger op de pols houden wat het hogedrukgebied boven het kanaal zou doen.
Windyty en windfinder kleurden blauw voor ons toekomstig vaargebied(no wind),maar op de Atlantische oceaan boorden zich depressies naar het oosten.
Enfin,11 Juni,departure naar Nieuwpoort met een slordige 350 mijl voor de boeg.Het paard ruikt zijn stal en wordt onrustig.
De wind zou draaien naar zuidwestelijke richting en toenemen.Een andere geruststelling is dat je in safe waters vaart,niet door een nomansland van duizenden mijlen ver van de kust,maar "beschut" en met land in de nabijheid.Zelfs de gsm is in full contact range.
Het zou de drukke cargotraffic zijn die ons parten speelde.
Take off,wegzeilend van de Bishop ,Wolf rock aan bakboord,later Lizard point,Eddystone lighthouse,Start point........we lopen soms meer dan 10 knopen(stroom mee,haha).
Het Engels kanaal doet weerom zichzelf eer aan; mist,slecht zicht,cargotraffic......heel dankbaar dat de ais bestaat.We zien de gevaarlijke contacten op ons af komen,er waren er zo veel dat het alarm maar bleef afgaan,dus dat terug afgezet.De wacht overgeven aan Kristien;kijk naar de plotter,3 voorliggingssperen van cargos pieken recht naar ons,één voor ons en 2 oplopers,merde........en dat bleef maar duren,ze passeerden op minder dan 2 mijl en je zag ze niet.Thanks ais.
We besloten dan maar niet van kaap naar kaap te varen maar na het ronden van elke "point"wat dichter naar de kust te varen om uit die drukke traffic te blijven,tenandere west van de 0 meridiaan houd de traffic line op en vaart iedereen zijn eigen route.
Portland bill,eiland Wight,St Catherines pt,Owers,Dungeness,Dover straight over.....de lucht is grijs en kil,een heldere zonsondergang is er niet maar de vale okeren achtergrond met een zwiep grijze stratus erover,het zijn schilderijen van Turner en Constabel.
Nog de industrie van Duinkerke,Zuydcoote pas door en net na zonsondergang varen we tussen de havenhoofden Nieuwpoort(13 juni),enkele stemmen van Martine,Karine en broer Luc zwaaien ons in,de meertrossen vast,
flessen wijn ontkurkt,een ballast schuift weg van mijn schouders,na 12500 mijl onder de kiel,welcome home!



Daar heb je ze,full cargo traffic hier nog met goed zicht.
Wie wachtte zo lang op zijn baasje?Zelfs na 2 jaar zit Pluto trouw op post.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten