vrijdag 25 november 2016

Back home

Het stalen beest ligt weer in zijn box,vvw Nieuwpoort.Het is er aan te zien dat het schip de oorlog heeft meegemaakt.Roeststepen,verwrongen beslag,afgeraffeld touwwerk.......vooral de laatste duizenden mijlen kropen niet alleen door de kleren maar ook in het vel.                                                                               Hier is het  grote luxe,de waterslang gaat in de tanks,220 volt aan boord,warme douches.....we zitten in het land van melk en honing.
Ik had de tijd om op adem te komen,moest nog niet onmiddellijk aan het "werk",de zomer op komst,beweging in de jachthaven........op frequentie afstemmen.
Ik kon mijn kop nog niet laten zien op het ponton of daar kom je bekenden en vrienden tegen,ze willen je verhaal horen,het was dus druk kletsen her en der.                                                                              Tijdens de nieuwpoortweek zat ik op een finishschip in aangenaam(vrouwelijk) gezelschap,dan een barbecuetje met de collega's van de zeilschool,bezoekjes van vriendinnen,...na 2 jaar zie je mensen,de ene onveranderd, de andere heeft de tijdserosie dan minder doorstaan.
Iedereen zag er toch nog wat bleek uit,"we hebben een slecht voorjaar gehad Jan,regen,regen en nog eens regen,de maisplanten verzuipen en groeien niet,we snakken naar zon."
Op reis was het gewoon  iedereen een goeiedag te zeggen,dus deze trend voortgezet maar soms keek men raar van wat heeft die vent van mij nodig.
En dan de i phone en andere bakskes met oorpluggen,iets wat een enorme vlucht moet genomen hebben in de tijd dat ik weg was.Overal zitten deze jammers mensen te isoleren,tijdens de maaltijd,toch even een moment om wat bij te praten, staren de ogen naar het magisch scherm terwijl het eten wordt binnengeslokt.
"I got contact with mars,Jan,important stuff", ook smakelijk.
Het was alsof ik weer op een ander eiland arriveerde,zeker herkenbaar,wat opviel is dat men probeert alles zo veel mogelijk proper te houden,geen rommel langs de baan,geen autowrakken gedumpt,geen karkassen van frigo's e.d.in de bush.
De eerste fietstochten door de polders overweldigden mij;lang gestreepte velden in alle tinten warm groen,hier en daar afgezoomd met massieve blauwe groepen bomen,de verte die zindert in de zomerzon,en daarboven de stow van witte cumulussen tegen een kobalt hemel.
Tijdens de Gentse feesten de St Baafskathedraal en de St Jacobskerk binnen;gotiek en barok,grandeur,cultuur,orgelconcerten ,Johan Sebastian Bach,wat een wereld die weer openging.
Zomer in Vlaanderen,overal feest,overal drank..........
1 augustus,na 2 jaar, terug zeilles geven op zee aan de jeugd;je zag hun blikken al van wat komt die outlaw ons hier bijbrengen.Maar het ijs was snel gebroken,je valt terug op een soort routine en je squadron cigognes steekt de boeg naar zee.
Haha,niet op de waard gerekend,nieuwe bazen,nieuwe wetten,zomaar op zee gaan kan niet, eerst moet je groen licht afwachten van adviseurs,controleurs,coördinatoren,veiligheidsbeambten,Al's,wie weet nog keukenpersoneel en voorbijgangers op de promenade.....teneinde vertrouwde men mij toch een beetje op ervaring en zeekennis ,licht werd op oranje gezet,merciekes voor de bezorgdheid.
Terug een beetje wennen aan een biotoop waar ik  2 jaar uit was.
Maar het viel allemaal best mee;terug het zeetje op nu met de jeugd,de solidaire band met collega monitoren,personeel,chef kok Bertier,......alles valt of staat met de mensen waar je mee werkt,eender welke functie ze ook uitoefenen.
"Diens brood men eet,diens woord men spreekt" ,was ook voor sommigen nog altijd zwaar van toepassing.
                                                                                                                                                                 Je moet soms afstand nemen van de dingen,het is zoals een schilderij maken,je raakt verzwolgen in de materie en pas na een tijdje zie je waar je pas mee bezig bent.
Ver van huis kom je jezelf tegen,de onbelangrijkheid erodeert weg,wat echt van waarde is blijft stand houden en roert in je ziel.
                                                                                                                                                               Als ik dit schrijf is koning winter net voor de deur.Hij liet al af en toe zijn koude kille adem door de kieren sluipen en daar is duidelijk mijn lijf nog niet resistent tegen.Wat wil je na enkele jaren in tropische temperaturen te vertoeven.....;het is het vuurtje binnenin dat me warm zal moet houden.
Wat ook raar aanvoelt is de zon die alsmaar in een lagere boog boven de horizont schijnt,ik zag ze op reis bijna altijd in het zenit.                                                                                                                                   Maar dit levert prachtige beelden en luchten,rauw en zwaar maar toch met subtiel freel licht,inspiratie om marines te schilderen.                                                                                                                         Zolang ik niet word opgesloten in kille grijze ruimtes waarvan een pendel tilt slaat,zou ik de winterse tijden overleven.
Na 2 jaar volledig verantwoordelijk te zijn voor mezelf,bemanning,het schip,beslissingen te nemen om oceaantochten van duizenden mijlen te zeilen,bij foute keuzes de sigaren smoren,.....het was zeker geen uitje naar plopsaland met de schoolbus onder de hoede van juf Kathleen. Nu ben ik een pion geworden op een schaakbord,door vingers bewogen op streng afgelijnde vierkantjes."Dit hoort er bij,betalen zal je voor die reis Jan als je weer voet aan wal zet" right,copy this.
We zullen ons ontdooien aan mensen met een warm hart,die weten wat savoir vivre is,de beeldende kunsten beoefenen alvorens permafrost en andere syndromen door het vel kruipen.

   Het penseel weer ter hand genomen,en proberen de dramatiek van Dover straight weer te geven.
Dover straight,rauwe schoonheid met een glimp van warmte aan de horizont.
 Richtergrijs marine.
groene zee
Triste marine
Beaufort

Green sea

25 opmerkingen:

  1. Complete boolshit,outlaw!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha,het heeft lang geduurd voor er reactie kwam,eindelijk trekken we afweergeschut aan uit een Ensormaskerade biotoop.
    De vrije zee is voorbij en we wagen ons stilletjes in de minefield van korte lonten en lange tenen,grote lantaarns met klein licht,postuurkes op een blok van een sokkel.....moet er nog peper in de soep zijn?Ze begon flets te smaken.
    Alvast bedankt voor de reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We zullen eens zien wie het kortste lontje heeft en aan het langste eind trekt,meneer p w

    BeantwoordenVerwijderen
  4. goeiendag mr anoniem,het is sinterklaastijd en ge zult waarschijnlijk op de eerste rij willen zitten en als braafste kind de schoonste cadeau in ontvangst willen nemen,let op,marsepein kan achteraf ferm op de maag liggen,vooral als ge die alleen voor u zelf houd,met de beste wensen,straks komt de kerstman nog langs.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja,....niet vanaantrekken Jantje,....er is altijd wel iemand die jaloers is!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. waaw Jan, mooie marines!!! Je voelt je blijkbaar al goed thuis!! Ik wens je een goeie winter met veel kleur!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In ieder geval,hoe grijzer de achtergrond,hoe beter kleur intensiveert,dus grijs heeft toch nog zijn waarde,voor zover het de bovenhand niet krijgt

      Verwijderen
    2. bende artiesten,blijf op uw eiland prentjes schilderen voor ge hier de orde komt verstoren

      Verwijderen
    3. Op dwarsliggers liggen de spoorwegen.

      Verwijderen
  7. Mr pw dwarsliggers liggen wel ONDER de rails!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een beetje teveel last van overdreven pikordegedrag en opgefokte profileringsdrang?Alvast een prettig eindejaar met een schoon kerstpakske,van mij zou je een potje zeepzop krijgen,je kan dan heel wat zeepbellen blazen voor je beste vriendjes(voor zover ge die hebt)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mr pw,het is alleen waar orde en gezag heerst, dat er iets kan opgebouwd worden! Een doordenkertje voor 2017!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jean,als je kleur bekend is er altijd kritiek van eender waar,of blijf je liever in de grijze massa rondzwalpen?
    Succes in 2017,en maak maar vele schilderijen.......







    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja....er is altijd wel een persoon die de splinter in het oog van de ander zien,maar niet de balk in het eigen oog!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. zie met nieuwe moed,het onbekende tegemoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. mister anonimus,wat een prachtig doordenkertje,someones trash is someones treasure,een doordenkertje voor u.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. nog een tip;al eens een wandeling van een paar uur door een bos gemaakt,alleen en zonder dat platte bakske in stand by?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. P w,ik kan mijn tijd nuttiger gebruiken dan zomaar tussen de bomen te lopen en mijn "plat bakske"
    staat steeds standby gezien ik mijn verantwoordelijkheden neem.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het polygonumsyndroom;polygonum(of bruidssluier) is een klimplant met weelderig witte trosboemen die zich rond een gastheer wikkelt om zo alsmaar hogerop te geraken.Deze plant snoert met zijn stengels de gastheer's stam en takken toe zodat deze langzaam afsterft.
    Vergelijk dit eens met sommige individuen die zich mooi kunnen verkopen maar eenmaal een slachtoffer gevonden zich verder naar boven werken om de volgende dicht te snoeren.Je herkent ze bvb op recepties,je doet een praatje met hen maar ze luisteren niet,hun ogen screenen de zaal om een belangrijker tak hogerop te vinden en er zich aan vast te hechten.O ja,ze bereiken in al hun glorie een top .....but beware,er moet maar een snoezig konijntje aan hun schors onderaan knabbelen...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Reacties
    1. Wat een verhalen, wat een prachtige soap, met als aanzet jaloezie. Spijtig dat er geen gevolg meer aan gegeven wordt. Hoop dat dit snel komt....

      Verwijderen
  18. Wel wel,mister important,hoe zit dat nog met u?Al statusverhoging gekregen?Kan je nog wat meer onderdanen vanuit de hoogte bekijken?En in hoeverre steekt ge uw tong in UW overste zijn gat om nog wat meer lekkere koekjes voor jezelf te krijgen.Alvast een vreugdevol 2018!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. I am talking from Portugal, I was walking at the beach when i found a bottle sended by you on 22-10-2014

    BeantwoordenVerwijderen
  20. inden op de landrotterij, vooral bij jonge matrozen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn “de jeugdige poaters en nunnen” en “de moulin rougekes”. Wie zijn ze, wat doen ze?

    Bar Abbaye, een hippe bar in Oudenburg (7km ten zuidoosten van Oostende) lanceert een wedstrijd voor groepen van alle leeftijden die als moto hebben “op vriendschap”. Het is de bedoeling van zoveel mogelijk originaliteit uit de kast te halen. Die originaliteit wordt dan gepost in sociale media filmpjes.

    Bar Abbaye is de creativiteit zelve. Het is van 4 jonge ondernemers die hun droom hebben waargemaakt. Het is geen conventioneel café; met afvalhoud van paletten worden trendy stoelen en zetels gemaakt, er is een strand waarop je kan genieten “op vriendschap”….

    Rara, wie zijn nu die “jeugdige poaters en nunnen”, en “moulin rougekes”. De poaters en nunnen bestaat uit 2 prinsessen en 6 prinsen die elkaar al vroeger kenden maar door deze wedstrijd een hechtere band met elkaar zijn beginnen vormen. Ze hebben al 2 maal de originaliteitsprijs gewonnen, komen geregeld in de media en het aantal volgers vermenigvuldigd zich exponentieel. Ze heffen het glas bier in deze zwoele zomer en je hoort niet “shol, of gezondheid” maar “op vriendschap, op vriendschap”.

    Aha, en nu de “moulin rougekes” hun naam heeft niets te maken met Parijs….maar wel met het rood kasteelbier bijgenaamd “rougeke” gebrouwen te Ingelmunster. In de ranking van de Bar Abbaye wedstrijd staan ze een stuk lager (ze toonden meer ijver voor de eindexamens…). “De jeugdige poaters en nunnen” hebben hun dan maar op sleeptouw genomen om hun achterstand in te korten. Ze zijn naar elkaar gegroeid tijdens het middelbaar onderwijs, vandaar.

    Captain Jean wenst de jonge matrozen veel succes,

    Op vriendschap…"

    BeantwoordenVerwijderen