donderdag 14 januari 2016

Dangers in paradise.

Deze niet onknappe schoonheid toont gevaar nummer 1 in dit Caraïbisch gebied: de rum.


Of gevaarlijker nog de rumpunch, die eruit ziet als een onschuldig fruitsapje. Zelfs in de pilotbook staat het als 'big danger' genoteerd. In dit tropisch klimaat heb je al wat meer dorst en als er dan nog een gezellige avond bijkomt, dan zijn alle ingrediënten aanwezig om na meerdere glazen rumpunch de lichte deliriummist in te duiken. Als de plafonds van de bar in een zekere declinatie beginnen hellen, is het hoog tijd om terug naar het schip te varen.Daar heb ik wat gezegd: de dinghy start niet omdat de dodemansknop niet in zijn gleuf zit, iemand stapt gewoon naast het ponton en doet kopje onder, waar ligt de boot weerom? En 's morgens geen bijboot meer aan de spiegel, verkeerde knoop... Om niet te spreken van de kater en mentale krater.
Deze toestanden eindigen soms dramatisch met een losgegooide dinghy die met de passaat verdwijnt uit de baai in de vroege uurtjes, de motor valt uit en pas dagen later vindt men de desbetreffende terug. So keep clear and take a bob. 
Dit onschuldig mooi vruchtje ligt te pronken om geproefd te worden.

Ze zijn het product van de Manchineel boom(Hippomane mancinella). Je doet de schil eraf en je proeft een zoeterig sap. Na een halfuurtje begint het te branden in je keel en dat blijft verergeren. Als je schuilt onder deze boom bij regenweer kan je zelfs brandwonden oplopen. Aan de lijve ondervonden, gelukkig was het maar een proevertje van deze vrucht. De autochtonen zonden ons bijna het hospitaal in.
Verder nog is er op Martinique en St. Lucia een giftige slang, de Lance de fer, maar die zou zeldzaam zijn.

Ga je een eindje snorkelen in het turquoise warme water, beware!, speedboten zien je adempijpje niet en blam. Ik zag sommige snorkelaars met een opgeblazen lege zilveren wijnzak achter zich, een heel duidelijk merkteken.

Je gaat pootje baden aan het goudgele strand, de voetjes afkoelend en prik, je trapt op een zwarte zee-egel. De naalden breken af en blijven in de huid zitten. Laten uitzweren met wat citronjuice is de remedie.

In dieper water kom je nieuwsgierige Barracudas tegen, blijkbaar doen ze hier geen kwaad. Wat anders met haaien, vooral de Bullshark. Verleden jaar was er een accident in Guadeloupe, hoewel haaien eigenlijk geen interesse hebben in mensen. Volgens een kenner gebeuren aanvallen in de buurt van afvalpijpen van slachthuizen en dit in troebel water.

De murene is een grote palingachtige vis die zich schuilhoudt in rotsgaten. Geen kwaad zolang je hem niet bedreigd. Ze kunnen flink bijten en je kan een infectie oplopen. 
Sommige koralen zijn ook giftig, opletten tijdens het snorkelen.

1 opmerking:

  1. Dag jan,
    Wat een avontuur zeg. KARINE is verslingerd aan je blogs!
    Ik kijk vooral naar de foto's, sommige van die eilanden kennen we reeds van reis.
    Man wat ben jij een avonturier zeg, is dit een droom van u of once in a Life time?
    Nu, als je 't kan, gelijk hoor.
    Doe je de ABC eilanden ook aan? Hebben de A&C bezocht, enkele jaren terug. Kan je mooi snorkelen, zeer helder water, zoals overal in de Caraïben trouwens.
    In maart komen we uw kant uit: inschepen in Recife (Brazilië) Amazone opvaren, Venezuela ( 1 dag) en ontschepen in Barbados. Cruise met Le ponent (FR), zijn daar mee naar Zuidpool geweest. Kleine cruise maar zeer leuk, verzorgd EN met natuurgidsen die je bij het minste interessante in een zodiac stoppen .
    Beloofd voor het regenwoud in Brasiel.
    Ik hoef je niet te vragen of navigatie lukt maar ik kan me inbeelden dat dit niet altijd simpel is. Je mag nog GPS en allerlei hebben maar deze houdt geen rekening met wind, stroming, storm enz..
    Tussen () slaap je dan 's nachts of/en heb je iets als een auto piloot?
    Met ons alles oké, inmiddels al 4 klein kinders verder, misschien nog ééntje in de maak.
    Het ga je goed daar en behouden reis.
    Yvan en Karine

    BeantwoordenVerwijderen